Awal tahun 2012 yang lalu buat servis banner timeline semakin menjadi-jadi apabila facebook telah menukar layout facebook menjadi bentuk timeline.

Maka ramai juga peniaga-peniaga dan usahawan-usahawan facebook yang memerlukan design banner timeline untuk fanpage mereka yang menarik dan memukau untuk mendapatkan perhatian pelanggan. Boleh dikatakan pada masa tu designer boleh jadi kaya raya dengan permintaan design banner timeline yang sangat banyak pada masa tu.

Tetapi apa kurangnya pada hari ini. Permintaan design banner timeline terus meningkat di kalangan peniaga facebook. Cuma anda perlu bersaing sedikit kerana banyak juga designer-designer yang hebat telah muncul. Jadi nak cari makan dengan design banner timeline susah sikit sekarang melainkan anda ada idea baru untuk dibuat.

Kali ini saya nak tunjukkan kepada anda bagaimana cara nak buat banner timeline facebook dengan mudah. Awal-awal lagi saya nak beritahu di sini bahawa anda memerlukan sedikit modal yang tidak sampai pun RM100.

Apa-apa pun, klik sini dulu untuk tengok >>> Templete Design Banner Timeline

Cara Buat Banner Timeline Facebook Dengan Mudah

Cara yang saya tunjukkan ini adalah mereka yang sanggup keluarkan sedikit modal untuk dapatkan Templete Banner.

Bagaimana caranya?

Selepas anda dapatkan templete tersebut, anda download dan anda edit dengan menggunakan perisian adobe photoshop. Jika anda belum ada adobe photoshop, anda boleh cari software yang pirate dengan carian di goolge.

Lihat contoh di bawah saya edit banner timeline yang telah siap dengan mengguanakan perisian adobe photoshop.

Dengan itu, anda boleh ubah sendiri font, jenis warna dan sebagainya yang anda mahu. Mudah bukan?

Ciri-ciri Menarik Templete Segera Banner Timeline

#1. Templete Niche Hot

Setiap template yang dibekalkan adalah berdasarkan kajian dan permintaan pengguna. Kebanyakkanya sesuai untuk pelbagai jenis niche. Antara niche yang terhangat pada masa kini adalah berkaitan kesihatan dan peluang perniagaan. Walaupun begitu penggunaanya tidak terhad untuk dua niche itu sahaja dan boleh digunakan untuk niche yang lain.

#2. 14 Fail PSD

Mengandungi 14 fail penuh dalam format PSD untuk memudahkan anda melakukan perubahan secara bebas. Tiada had penggunaan dan tiada watermark.

Contoh yang bakal anda dapat adalah seperti berikut. Kesemuanya anda boleh ubah.

#3. Suntingan Teks

edtxt

Template juga dilengkapi dengan kemudahan “Suntingan Text”. Anda boleh tukar text asal kepada text yang baru supaya ianya bersesuaian dengan produk yang anda dijual. Hanya gunakan tool yang sudah tersedia di dalam perisian dan buat perubahan.

#4. Tiada Had Warna

Tukarkan warna asal kepada warna yang baru mengikut kesesuaianl. Terdapat tiga fungsi yang boleh digunakan dan setiap fungsi bagi setiap template adalah berbeza. Kelebihan setiap fungsi saya terangkan dibawah.

#5. Fungsi Smart Objek

Dengan fungsi “Smart Object”, anda boleh menukar gambar produk tanpa perlu memahami teknik grafik yang teknikal. Buat perubahan pada lapisan smart object kemudian semua lapisan yang menggunakan fungsi yang sama akan turut dikemaskini. Ini bermaksud anda tidak perlu lagi membuat perubahan satu persatu untuk beberapa bahagian lapisan yang kompleks

#6. Gambar Disediakan

Gambar contoh yang digunakan di dalam template disertakan dalam dua format iaitu JPG dan PNG untuk memudahkan pembelajaran.

#7. Fungsi Slice

Tiada potongan yang lebih kemas berbanding penggunaan “Slice Tool”. Saiz adalah sama seperti yang telah ditetepkan oleh Facebook. Yang menariknya anda sama sekali tidak perlu membuat ukuran sendiri kerana template segera sudah membantu anda menetapkan saiz dan potongan yang betul.

#8. Font dan Font Style Disediakan

Setiap template menggunakan font yang berbeza. Anda tidak perlu mencari dan memuat turun font yang digunakan kerana ianya disertakan bersama-sama.

Tidak perlu lagi menambah font style secara manual kerana ianya sudah ditetapkan. Anda cuma perlu klik dan edit text sedia ada kepada text yang baru.

#9. Adobe Photoshop Disediakan

Sekiranya anda tidak mempunyai perisian Photoshop jangan risau kerana ianya juga dibekalkan kepada anda dalam versi mudah alih.

#10. Tutorial

Bahagian inilah yang peling penting iaitu tutorial. Jika anda ingin belajar cara edit gambar dengan menarik, tutorial ini sangat berguna untuk anda.

Kesimpulan

Jika anda ingin belajar cara-cara buat design, inilah panduan yang dinanti-nantikan oleh anda. Saya di sini hanya ingin menyampaikan saja takut nanti anda terlepas peluang keemasan ini.

Klik sini >>>Belajar Edit Gambar dan Templete Design Banner Timeline

2,417 total views, 2 views today