Author FaizAlias

Seorang blogger, usahawan dan pengasas web iLancee.com dan SeriusMedia.com. Memulakan perniagaan internet pada Julai 2012 sebagai seorang pembangun website/freelancer dan jual t-shirt printing. Beliau suka menulis blog dan berkongsi ilmu tapi tak suka bawang mentah.

Assalamualaikaum dan salam sejahtera. Alhamdulillah. Contest ni telah berlangsung dengan jayanya dalam tempoh 2 bulan. Kini tiba masanya untuk saya umumkan pemenang. Maaf tak sempat nak karang panjang2 sebab saya kesuntukan masa. Untuk pemenang, saya akan contact sendiri pemenang untuk elakkan daripada pihak yang tidak bertanggungjawab menuntut hadiah. #Kategori SEO Bagi kategori SEO, ini adalah pemenangnya. Untuk rujukan hadiah, boleh rujuk di sini. Nota: Perhatian kepada blogger berikut. Kami tidak dapat hubungi anda. Sila perbetulkan contact form anda untuk kami hubungi. Kami hubungi melalui contact form supaya tidak berlaku pihak yang tidak bertanggungjawab menuntut hadiah ini. www.infopelajar2u.com – #1 www.sentiasapanas.com -…

3,053 total views, 5 views today

Share.

Justify post, menjadikan artikel lebih tersusun dan sedap mata memandang. Fungsi ini akan menampakkan artikel lebih menarik susunannya sebenarnya. Itu saja fungsinya. Baru-baru ini, pihak wordpress telah melancarkan wordpress versi 4.7 di mana fungsi justify ini tidak lagi kelihatan pada tool editor wordpress. Ianya hanya ada pada fungsi short cut sahaja. Jika anda ingin menggunakan fungsi justify, anda boleh guna shortcut berikut (SHIF+ALT+J). Nampak tak fungsi ini sebenarnya kurang “penting” di mata pihak wordpress sendiri. Sebab itu pihak wordpress hide fungsi ini pada tool editor wordpress. Justify Post – Adakah Ia Bagus Untuk SEO? Satu kesilapan besar yang saya lakukan apabila…

1,404 total views, 2 views today

Share.

Dengan kemelesetan ekonomi yang melanda negara Malaysia kini amat membimbangkan semua pihak. Boleh dikatakan hampir setiap barang keperluan harian naik sehingga melebihi 50%. Contohnya minyak masak apabila pihak kerajaan telah menarik balik subsidi minyak untuk orang ramai. Mungkin harga minyak saja yang naik tidak menjadi masalah. Tetapi yang menjadi masalah adalah apabila harga barang naik secara berantai. Semua produk yang berasaskan minyak masak pun akan turut naik. Apa jalan terbaik bagi kita semua untuk atasi masalah ini? Adakah anda mahu terus merungut dan menyalahkan pihak itu ini? Daripada anda menyalahkan pihak itu ini, apa kata kita cuba ambil masa dan…

2,077 total views, 18 views today

Share.

Ya. Rakyat di negara Malaysia ni masih lagi “buta” tentang kelebihan ada website sendiri untuk bisnes. Tambah-tambah yang baru mulakan bisnes. Buat bisnes online tapi tak ada website adalah perkara yang akan merugikan diri anda sendiri. Wajib ke ada kedai online kalau nak buat bisnes online? Jawapannya adalah, tidak wajib. Ramai je yang dah jadi jutawan sebelum ini hanya buat sales di facebook tanpa kedai online. Baguslah. Itu rezeki dia. Izinkan saya bertanya kepada anda pula. Cuba anda berfikir secara logik dan rasional. Kalau anda menjual secara konvensional iaitu secara offline, anda nak buka kedai atau tidak? Kiosk ke atau apa-apa saja…

1,266 total views, 9 views today

Share.

Setiap tahun, mesti kita selalu berazam baru kan? Nak buat itu ini tetapi akhirnya hanya kekal selama 2 hingga 3 bulan. Itupun nasib baik. Ada yang tak sampai sebulan azam dah luntur. Saya sebagai freelance sepenuh masa sekarang ini, akan memberikan beberapa azam yang perlu anda ada bagi tahun 2017 ni. Azam 1: “Tahun Ini, Saya Akan Naikkan Rating Saya” Dalam dunia freelance, sebenarnya client tidak kisah untuk membayar anda berapa pun asalkan anda pandai cakap dan juga hasil kerja anda adalah berbaloi apa yang dibayarnya. Pastikan setiap hari satu ilmu yang anda belajar supaya dapat berikan hasil yang lebih kepada client. Azam…

966 total views, 3 views today

Share.

Beberapa hari lepas, ada dua orang insan yang saya tidak kenali tiba-tiba saja PM saya untuk bertanyakan mengenai proses jual beli melalui PayPal. Cuma yang menjadi kepelikkan di sini adalah, kedua-duanya bertanyakan soalan yang sama dan pada hari yang sama. Ini soalan salah seorang daripada mereka. Seperti biasa, jika ada orang saya tidak kenali tiba-tiba contact, saya akan tanya dahulu dapat nombor daripada mana dan kenapa contact saya? Rupanya mereka google cara jual beli melalui paypal dan jumpa tentang paypal yang saya pernah tulis di blog ini. Sebab itu mereka contact. Ok. Berbalik kepada kisah ni. Selepas mereka menayakan soalan tersebut,…

1,215 total views, 3 views today

Share.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengan nama Allah saya mulakan entri ini supaya apa yang saya cuba sampaikan pada kali ini dapat berjalan dengan lancar dan sempurna. Pada pertama kalinya saya buat contest adalah pada tahun 2014 dan pada masa tu bajet yang boleh saya buat adalah RM700 sahaja. Namun pada kali ini, saya ingin adakan pula contest dan saya telah up bajet saya sebanyak 4 kali ganda iaitu RM2800 semuanya. Apakah contest saya pada kali ini? Contest hampir sama dengan dengan contest sebelum ini tetapi ada beberapa penambahan. Untuk pengetahuan anda, sebelum ini kami telah bangunkan web iLancee iaitu web…

6,479 total views, 4 views today

Share.

[Artikel asal adalah di sini – Jika anda pernah daftar iLancee sebelum ini, sepatutnya anda menerima email untuk makluman ini dan makluman cara dapatkan balik dana di iLancee lama jika ada] Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kami berharap, agar anda yang pernah sertai iLancee sebelum ini sudi membaca kisah-kisah perjalanan kami ini kerana banyak info-info yang kami ingin sampaikan kepada anda sebenarnya. Mungkin persoalan anda akan terjawab kenapa iLancee ditutup sebanyak 2 kali sebelum ini dan dibuka semula. Secara rasminya, pada 4/Januari/2017 kami telah buka kembali website iLancee.com sepenuhnya setelah pada bulan Ogos 2016 yang lalu kami telah menutup (kali ke-2) untuk sementara…

1,254 total views, 2 views today

Share.

Malam semalam saya telah menerima satu email daripada seseorang di luar negara (Switzerland) yang mengaku dirinya adalah agen jual beli nama domain. Tawaran beliau dalam email tersebut adalah untuk membeli salah satu domain saya dengan harga $30,000-$40,000. Siapa tak rasa terujakan bila ditawarkan dengan harga yang begitu tinggi. Pada masa tu saya tidak rasa lagi saya ni seperti ditipu kerana terlalu teruja dengan tawaran tersebut. Untuk makluman, domain ini saya tidak pernah letakkan di mana-mana website untuk jual nama domain tersebut. Mungkin dia mengambil maklumat email saya melalui WHOIS. Dalam fikiran dah mula terbayang untuk membeli rumah pertama! Namun… Berikut merupakan mesej beliau…

1,379 total views, 16 views today

Share.

Alhamdulillah. Setelah sekian lama saya tidak menjenguk dan update blog ni, akhirnya dapat juga menulis malam ni. Terima kasih kepada yang masih komen dalam blog ini walaupun saya sudah tidak update hampir dua bulan. Dua bulan? Sebenarnya apa yang saya buat sehingga hampir dua bulan lebih tidak update blog? Dah pecen blog ke? Tak dapat hasil lagi dari blog? Sebenarnya saya bukan pecen bidang blogging. Malah jiwa blogging dalam diri saya masih lagi menebal. Cuma saya sekarang tidak sempat masa untuk update blog kerana sibuk dengan tempahan website dan servis-servis yang lain lagi. Semua ini saya hanya lakukan secara online sahaja.…

1,155 total views, 2 views today

Share.

Beberapa hari yang lalu, peniaga-peniaga online telah digemparkan dengan software auto reply komen dan juga PM untuk prospek yang komen di post fanpage tanpa perlu ownernya reply. Semuanya robot yang buat. Persoalannya. Berbaloikah software ni? Senang ke nak guna? Takut beli nanti tak guna je. Sebab tak tahu nak guna. Setting teknikal banyak. Ok. Baiklah. Dalam post pada blog saya kali ni, saya akan buat review seikhlas mungkin kepada anda tentang software auto reply fanpage yang super power ni. Ini kerana saya sudah beli dan merasai sendiri kehebatan software ini. Berbaloikah Software Auto Reply Komen di Fanpage Ni? #1. Cara Setting Anda jangan…

1,597 total views, 4 views today

Share.

Sebelum ini saya pernah beritahu dalam blog ini bahawa saya telah membeli satu software untuk rekruit affiliate yang berharga hampir RM1000 semata-mata nak adakan program affiliate sendiri. Jika anda belum tahu saya ada lancarkan program affiliate sendiri, boleh layari program.seriusmedia.com. Hari ini, saya telah buat pembayaran untuk affiliate-affiliate yang telah menjana komisyen melalui program affiliate SeriusMedia. Jika anda telah menjana komisyen melalui program ini, anda sepatutnya telah mendapat bayaran komisyen dari saya hari ini (tarikh artikel ini ditulis). Ok la. Saya berasa agak malas nak buat report pendapatan affiliate untuk kali ini. Jika anda berminat untuk join program affiliate saya,…

1,657 total views, 3 views today

Share.
1 2 3 25