Cara Buat Tag Cloud Yang Cantik Pada WordPress

4

Cara Buat Tag Cloud Yang Cantik Pada WordPress | Nak bagi orang selalu lawat blog anda, anda hendaklah sentiasa pastikan blog anda ni kemas, kelihatan tak berserabut dan mesra pengguna. walaupun seteruk mana pun gaya penulisan anda, cuba pastikan blog anda ni sentiasa kemas. Pasti akan ada orang melawat lagi.

Kali ini pula saya nak ajarkan kepada anda cara nak buat tag cloud supaya blog anda kelihatan lebih menarik dan tertawan. Boleh sampai buat pelawat jatuh hati pada blog anda. 😀

Cara Buat Tag Cloud Yang Cantik Pada WordPress

Bagi anda yang meminati hias2 blog, mari ikuti tutorial ni. Saya yakin blog anda akan bertambah meriah lagi lepas ni. Sebelum tu mari kita preview dahulu apa tujuan anda buat ni.

Lihat print screen di bawah atau lihat sini untuk LIVE.

tag cloud smart

#1. Install

Mula-mula, anda perlu install plugin. Pergi ke Pluguin >>> Add New >>> dan search “WP Category Tag Cloud”. Kemudian klik install dan aktifkan plugin tersebut.

#2. Setting

Lepas anda aktifkan, anda perlu setting pada bahagian widget supaya ia terpapar di sisi blog anda. Jika anda belum setting, ia tidak akan dipaparkan.

Caranya, pergi kebahagian “Widget” dan cari widget “Category Tag Cloud”. Kemudian anda drag and drop pada sidebar. Kemudian tu pula, pada bahagian format, anda setting “3D HTML5 Cloud”. Ini yang penting.

Klik Save. Siap!

LIVE anda boleh lihat di sini.

934 total views, 4 views today

Share.

About Author

Seorang blogger, usahawan dan pengasas web iLancee.com dan SeriusMedia.com. Memulakan perniagaan internet pada Julai 2012 sebagai seorang pembangun website/freelancer dan jual t-shirt printing. Beliau suka menulis blog dan berkongsi ilmu tapi tak suka bawang mentah.

4 Comments

Leave A Reply

CommentLuv badge