Apa Yang Menarik WordPress Versi 3.9

2

Kelmarin 17/4/2014, pihak WordPress telah melepaskan versi terbarunya iaitu versi 3.9. Mungkin anda gembira mendengarnya kerana sudah tentu versi-versi terbaru featurenya lebih mudah dan lebih mesra pengguna. Nasihat saya jika anda belum update versi terbaru segerakanlah update kerana versi-versi yang lama mudah dihack oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Apa Yang Menarik WordPress Versi 3.9?

Media editing

Pada versi ini, pihak wordpress telah mengemaskini beberapa fungsi di bahagian media editor termasuk memudahkan untuk ubah saiz gambar, fungsi drag and drop gambar, pengurusan galeri dan sebagainya.

Untuk ubah saiz gambar dan fungsi drag and drop menarik perhatian saya pada kali ini kerana kerja saya menjadi lebih mudah untuk edit dan upload gambar di dalam wordpress.

picture editor

Pengurusan Widget Telah Wujud Di Bahagian Customize

Pada bahagian Customize Tema, pengurusan widget telah wujud di sini untuk menjadikan ia lebih mantap lagi. Jadinya, semua yang berkaitan dengan susun atur web semuanya akan berada di sini.

cusomizing

Lain-lain ciri-ciri hebat telah ditambah juga, seperti senarai main Audio & Video , imej “cropping” dari dalam editor visual, dan banyak lagi!

1,287 total views, 4 views today

Share.

About Author

Seorang blogger, usahawan dan pengasas web iLancee.com dan SeriusMedia.com. Memulakan perniagaan internet pada Julai 2012 sebagai seorang pembangun website/freelancer dan jual t-shirt printing. Beliau suka menulis blog dan berkongsi ilmu tapi tak suka bawang mentah.

2 Comments

Leave A Reply

CommentLuv badge