Cara Buat Kotak Atau Table Dalam WordPress

4

Cara Buat Kotak Atau Table Dalam WordPress | Tutorial pada kali ini, saya nak ajarkan kepada anda cara mudah nak bina jadual, table atau kotak perbandingan di dalam wodpress.

Kelebihan anda belajar buat ni, anda boleh hasilkan artikel jika nak buat sesuatu perbandingan, nak buat sesuatu jadual atau yang berkaitan dengannya. Jom kita mulakan.

Cara Buat Kotak Atau Table Dalam WordPress

Ikuti langkah-langkah di bawah ini…

#1. Install

  1. Pergi ke Plugin >>> Add New >>> dan taip kat search “TablePress” by Tobias Bäthge
  2. Klik install dan aktifkannya.

Siap untuk install.

#2. Create

Dari dashboard anda lihat menu pada sebelah kanan. Ada lihat “TablePress”. Kemudian hoverkan tetikus padanya dan klik “Add New Table” seperti gambar di bawah.

cara buat tablepress 1

Kemudian anda akan lihat screen shot seperti di bawah ini. Isikan apa yang patut. Number rows dan colums tu anda tentukan sendiri berapa row dan colum anda mahukan.

cara buat tablepress 2

Selepas itu, barulah anda boleh mula bina jadual. Lihat contoh yang saya buat di bawah.

cara buat tablepress 5

Kemudian, klik “Save Changes”.

Untuk tunjukkan table/jadual yang anda bina tersebut di posting anda, anda hanya perlu letakkan shortcode sahaja. Contoh shortcode:

cara buat tablepress 3

Anda boleh cari di halaman tersebut. Senang je.

Siap!

Anda boleh lihat jadual yang saya bina di sini secara real. KLIK SINI.

523 total views, 2 views today

Share.

About Author

Seorang blogger, usahawan dan pengasas web iLancee.com dan SeriusMedia.com. Memulakan perniagaan internet pada Julai 2012 sebagai seorang pembangun website/freelancer dan jual t-shirt printing. Beliau suka menulis blog dan berkongsi ilmu tapi tak suka bawang mentah.

4 Comments

Leave A Reply

CommentLuv badge