Bahagian 2: Website Buat Duit Dengan Menulis

1

Buat duit dengan menulis. Post ini adalah sambungan pada bahagian 1. Kepada yang belum baca pada bahagian 1, sila baca terlebih dahulu.

6. Fiverr

Fiverr adalah tempat yang anda di mana anda boleh ‘menjual’ kemahiran anda dengan menulis atau perkhidmatan yang lain untuk harga tetap $ 5. Apabila seseorang membeli apa sahaja yang anda tawarkan servis, mereka akan membayar kepada Fiverr terlebih dahulu. Setelah anda menyelesaikan tugasan yang diberikan, $ 4 akan dikreditkan ke dalam akaun anda.

Anda kemudiannya boleh cash out pendapatan anda melalui PayPal.

buat duit dengan menulis

buat duit dengan menulis

7. Demand Media Studio

Anda perlu memohon untuk menulis di Demand Media Studios. Selepas permohonan anda diterima, anda akan diberi tugas atau tugasan yang mereka memerlukan anda untuk menulis sesuatu. Ini tugasan berdasarkan pada subjek yang anda berminat atau mempunyai pengetahuan tentang hal tersebut. Semua ini ditentukan semasa anda mula-mula memohon tugasan.

Setiap artikel anda dipublish, anda akan dibayar $ 15 hingga lebih daripada $ 30.

buat duit dengan menulis

buat duit dengan menulis

8. Epinions

Epinions satu laman web tempat anda mengulas atau mereview sesuatu produk. Anda boleh menulis ulasan yang positif atau negatif mengenai produk boleh dibeli di kedai-kedai web di seluruh internet.

Program ini memberi ganjaran kepada pengulas yang membantu pembeli lain membuat keputusan untuk membeli atau tidak membeli produk berdasarkan ulasan anda. Penduduk Amerika Syarikat boleh menebus cek mereka dengan baki minimum sebanyak $ 10 manakala penduduk bukan AS mestilah mempunyai baki sekurang-kurangnya $ 100.

buat duit dengan menulis

buat duit dengan menulis

9. Constant Content

Constant Content adalah sebuah laman web yang membolehkan penulis untuk mendapatkan kandungan mereka dijual kepada beberapa pembeli. Terdapat juga Public Request System di mana penulis boleh menghantar artikel yang fresh bergantung kepada tajuk permintaan.

Constant Content akan mengambil 35% manakala penulis menerima 65% melalui PayPal.

buat duit dengan menulis

buat duit dengan menulis

10. Bukisa

Bukisa adalah untuk memberi pengetahuan kepada orang lain dengan berkongsikan pengalaman. Jadi kebanyakan artikel mereka adalah panduan ‘How to’. Ini adalah tempat yang terbaik untuk menulis tentang sesuatu yang anda berminat atau mempunyai pengetahuan dalam sesuatu. Contohnya buat tutorial.

Pendapatan adalah berdasarkan kepada Google AdSense dalam artikel anda. Ia juga sebuah komuniti di mana anda boleh bertemu penulis-penulis lain. Ianya percuma untuk mendaftar.

buat duit dengan menulis

buat duit dengan menulis

Pada bahagian 2, ini sahaja dahulu perkongsian saya. Nantikan pula pada bahagian ketiga.

Semoga bermanfaat untuk anda semua. Jika anda rasa perkongsian saya ini menarik, klik butang share di bawah untuk kongsikan kepada kawan-kawan anda. Saya akan anggap ia satu sedekah tak ternilai dari anda.

Sekian.

868 total views, 2 views today

Share.

About Author

Seorang blogger, usahawan dan pengasas web iLancee.com dan SeriusMedia.com. Memulakan perniagaan internet pada Julai 2012 sebagai seorang pembangun website/freelancer dan jual t-shirt printing. Beliau suka menulis blog dan berkongsi ilmu tapi tak suka bawang mentah.